top of page
energi.jpg
Vitenshow

Vitenshow

small_Vitenshow_TekniskMuseum_2022_LarsO
small_Vitenshow_TekniskMuseum_2022_LarsO

Velkommen til Vitenshow med Teknisk Museum! Vi skal ha et spennende show i andre etasje på Holmlia Senter med eksplosjoner, implosjoner, røyk, smell og flammer! Kanskje blir du truffet av en røykkanon? Showet utforsker både fysikk og kjemi, og vi finner svar på spørsmål som: hva brenner best av hydrogen- og heliumgass? Hvordan lager man en flammetornado? Hvor kaldt er egentlig flytende nitrogen? Og hvordan lager man en sky? Vi gleder oss til å vise frem eksperimentene vi har med!

Vitenshowet skal holdes av Silje Solevåg og Frida Bjørnstad fra Teknisk Museum. Silje har nettopp fullført en mastergrad i kjemi på Universitetet i Oslo. Hun har jobbet på museum med vitenshow siden hun var 16 og synes det er skikkelig gøy å vise hvordan naturvitenskap og teknologi kan være gøy og spennende. Frida har en bachelorgrad i skuespill fra NSKI Høyskole og har jobbet med teater, formidling og museumsformidling.

Foredrag

Foredrag 

Sopp som fornybart byggemateriale

corecelium.jpg

Byggebransjen bruker mye materialer som er energikrevende å produsere og som ikke kan fornyes, som for eksempel plast. Soppbaserte biopolymerer, som består av soppmycel og plantebasert avfall, kan erstatte tradisjonelle byggematerialer. Studentene Mohammed Tawfeq og Johar Khalid har startet egen bedrift, CoreCelium AS, hvor de tilbyr bærekraftige løsninger innen bygg, anlegg og eiendomsvirksomhet.

I dette foredraget vil Mohammed og Johar fortelle om deres reise fra studietid til etableringen av CoreCelium, og hvor de står i dag. De vil også dele utfordringene de har støtt på underveis, og hvordan de har taklet dem.

Workshop

Workshop

Etter vitenshowet og foredraget deles hver pulje inn i tre workshopgrupper, med opptil 20 elever per gruppe. Ved påmelding setter man opp en prioritert rekkefølge over ønskede aktiviteter. Vi forsøker å etterkomme ønskene så godt det lar seg gjøre, men på grunn av begrenset antall plasser kan vi ikke garantere at alle får sitt høyeste prioriterte ønske.

Læreren kan enten gjøre en beslutning på vegne av elevgruppen eller gjennomføre en enkel avstemming i klassen på hvilke workshop-alternativer som er mest populære. Husk at det er førstemann til mølla-prinsippet som gjelder for påmelding til UngForsk, så en eventuell avstemming bør gjøres raskt.


Ved påmelding skal læreren velge en av disse tre workshopene på vegne av sin klasse:

vr.jpg

Kvantedatamaskiner

Kanskje du har hørt om kvantedatamaskiner? Prøv spillet Quantum Moves, der du selv skal styre bølger i en simulert verden som består av atomer og molekyler.

drone.PNG

Gå inn i virtuelle bygg

VR brukes i stadig større grad til å prosjektere bygg. I denne workshopen får elevene mulighet til å prøve denne teknologien.

qc_edited.jpg
logo4_bw.png

Droner

Hvordan navigerer droner inne i bygg uten å kollidere?

bottom of page