
Tema 2:
På jakt etter universets gåter
Visste du at forskere forsøker å gjenskape Big Bang i et laboratorium? Slik prøver de å finne ut mer om hva som skjedde da universet startet. Det vi vet mer om, er hvordan vår egen jord ble til, og hvordan vår blå planet ble levelig. Hør om hvordan støv og gass fra en supernovaeksplosjon, samlet seg og ble til vår lille planet. Til slutt går vi inn på et av vitenskapens virkelig store, uløste mysterier: Finnes mørk materie? Hva kan det i såfall være?
Ida Torkjellsdatter Storehaug, Fysisk institutt
Slik lager vi big bang ved CERN!
Hvordan oppstod Universet? Hvor kommer vi fra? Hva er vi egentlig laget av? Dette er spørsmål partikkelfysikere jobber med på verdens største forskningslaboratorium: CERN i Sveits. Fra det største til det minste, fra galakser til partikler: hvordan forskes det på big bang?
Anders Mattias Lundmark, Institutt for Geofag
Verden blir til
For omtrent 4,5 milliarder år siden eksploderte en supernova i universet. Av de store gass- og støvskyene som oppsto, samlet noen seg og ble til et solsystem og til vår egen planet. Gradvis steg temperaturen. De tyngre stoffene sank inn mot kjernen, mens de lettere fant vei mot overflaten, hvor de flyktigste svevet opp og ble til atmosfæren. Fritt oksygen ble tilført gradvis, og muliggjorde etter en milliard år de første formene for liv.
Hans Arnold Winther, Institutt for teoretisk astrofysikk
The dark side of the universe
Observasjoner av Universet vårt har vist at kun en liten del av det som finnes i Universet består av ting som vi kjenner godt, som atomer og lys. Resten består av nye ukjente former for energi, kjent som mørk materie og mørk energi. Hvordan vet vi at de finnes og hva kan de være?
Du møter:
Workshop
Velg 1:
Alt du trenger å vite om CO2-fangst og -lagring
I denne workshopen vil du lære om og bli med på eksperimenter som viser prinsippene i CO2-lagring. Hvis vi skal stoppe klimaendringene, må CO2-utslippene fra industrien ned! Da er CO2-fangst og -lagring et av tiltakene: CO2 kan nemlig fanges, transporteres og lagres permanent under bakken, og dermed fjernes fra atmosfæren. Vi runder av med quiz.
Med: Ingrid / Rikke
Sted: ROM U37, Geologibygningen
Eksperimenter med naturlovene
Visste du at de samme naturlovene som holder en magnet på kjøleskapet ditt, også beskytter jorda mot farlig stråling? De muliggjør dessuten all slags uunnværlig teknologi, fra turbiner til datamaskiner. Bli med på å bruke eksperimenter og simuleringer for å lære om disse naturlovene slik en fysiker gjør!
Med: Masterstudenter i fysikk
Sted: Læringsoasen, Georg Sverdrups hus
Skaperskole med Naturfagssenteret
Prøv deg som oppfinner!
Verden står overfor flere utfordringer knyttet til klimaendringer. I denne workshopen skal du være en oppfinner som skal løse en slik utfordring. I vårt skaperverksted får du en smakebit på prosessen bak utvikling av ny teknologi. Du får være med på en kreativ designprosess – fra idé til prototype. Bli med på en leken og skapende workshop, hvor vi trener på å bygge opp din kreative muskel.
Workshopen er i regi av Naturfagsenteret og passer best for 10. trinn.
Hav- og atmosfæresirkulasjon
Du vet sikkert at uten Golfstrømmen og vindene i atmosfæren, ville det vært altfor kaldt for oss mennesker å bo i Norge - og også alt for varmt å bo i land nær ekvator. Vi vil bruke enkle eksperimenter i vanntanker til å vise hvordan hav- og atmosfæresirkulasjonen transporterer varme mot kalde områder av planeten vår. Vi ser også på hvordan jordas rotasjon gjør denne varmetransporten litt vanskelig og hvordan naturen likevel finner en løsning.
Med Pål Erik, Anna Lina, Gaurav og Mateusz
Sted: Rom 2320, Kristine Bonnevies hus