top of page
3.jpg

Tema 1:

Fra astronomi til romteknologi

Bli litt bedre kjent med to av våre viktigste organer: Slår hjertet litt fortere når du er forelska? Hva skjer egentlig når du får hjertebank? Trening er bra for hjernen, men går det an å erstatte løpeturen med en tablett? Møt professoren som ser på hva som skjer i hjernen når vi trener, for å finne ut om det går an å lage medisiner som etterligner denne effekten. Og hvorfor trenger vi egentlig å sove? Noen mener at søvn er viktig for hjernen. Hva kan en matematiker fortelle oss om det?

Jan Magnus Aronsen, Medisinsk fakultet

Hvorfor får du hjertebank?

Hjerteslag er nødvendig for liv hos mennesker, og hjertet slår kontinuerlig gjennom hele livet. Hva er det som gjør at hjertet slår? Og hvorfor kjenner man hjertebank når man er forelsket, er stresset eller har drukket for mye kaffe? Og hvordan oppstår hjerterytmeforstyrrelser som i verste fall kan lede til hjertestans? Hør om hvordan hjertet fungerer og hvordan balansen i hjertet endres ved mange tilstander i livet.

Martin Hornkjøl, stipendiat ved Matematisk institutt

Hjernerens

I løpet av dagen, mens hjernen jobber, bygger det seg opp avfallstoffer som kan være skadelige. Hvordan renser vi hjernen? Og hva har det med matematikk å gjøre? (Hvis dette høres komplisert ut, kan du kanskje sove litt på det.)

Cecilie Morland og Harald Stranger Mjønes, Farmasøytisk institutt
Hjernetrening

De fleste driver idrett eller fysisk aktivitet, enten fordi man synes det er gøy, fordi man vil se bra ut eller fordi det er bra for helsa. Men er det bare musklene og hjertet som blir friskere når man trener? Nei, faktisk ser det ut til at hjernen er det organet som påvirkes mest av trening, og at fysisk aktivitet er mer effektivt for å holde hjernen frisk enn såkalt «hjernetrim».

Du møter:

Workshop

Velg 1:

Universets mørke sider

Informasjon kommer! 

Galaxy zoo: finn verdensrommets ukjente galakser

Har du lyst til å utforske deler av verdensrommet som aldri tidligere har blitt sett? På denne workshopen lærer du å skille mellom ulike galaksetyper og deres fysiske egenskaper. Etterpå får du hjelpe astronomer med å klassifisere galakser gjennom ekte bilder fra Dark Energy Camera Legacy Survey (DECaLS) på Victor Blanco, et monsterteleskop i Chile.


Sted: 

Bli digital detektiv - en innføring i etisk hacking 

Institutt for informatikk inviterer elevene til å prøve seg som digitale detektiver. Vi bruker åpent tilgjengelig informasjon til å gi elevene en praktisk innføring i hvordan vi kan finne og bruke digitale spor. Vi snakker om mulige konsekvenser av sensitive personopplysninger som er tilgjengelig på nettet. Vi ønsker å utruste elevene med kunnskapen de trenger for å navigere trygt i det digitale landskapet. 

 

Workshopen begynner med en kort innføring i hva Open Source Intelligence (OSINT) er og hvordan vi bruker det i forskjellige sammenhenger som sikkerhetstjenester og journalistikk. Elevene lærer grunnleggende teknikker for å søke etter informasjon på internett, inkludert bruk av søkemotorer, sosiale medier og offentlige databaser. 

 

Hoveddelen av workshopen er en praktisk øvelse der elevene får bruke OSINT-metoder på foredragsholderen. Det er for å illustrere hvor mye personlig informasjon vi kan hente fra åpent tilgjengelige kilder, og for å demonstrere viktigheten av å være bevisst på sitt digitale fotavtrykk. Vi reflekterer rundt etiske hensyn og betydningen av å tenke kritisk om personvern i den digitale tidsalderen og hvordan elevene kan beskytte seg selv på nettet. 

Avsløring av solas hemmeligheter

Informasjon kommer! 

 

Mineraler for det grønne skiftet

Informasjon kommer!

 

bottom of page