top of page
3.jpg

Tema 1:

Fra astronomi til romteknologi

Ved UiO forsker vi både på jorda vi lever på, og på det uendelig store verdensrommet vi er en del av. Møt forskere fra astrofysikk, geologi og vårt institutt for teknologisystemer.

Anders Mattias Lundmark, Institutt for geofag

Hvordan oppsto jorda?

For omtrent 4,5 milliarder år siden eksploderte en supernova i universet. Av de store gass- og støvskyene som oppsto, samlet noen seg og ble til et solsystem og til vår egen planet. Gradvis steg temperaturen. De tyngre stoffene sank inn mot kjernen, mens de lettere fant vei mot overflaten, hvor de flyktigste svevet opp og ble til atmosfæren. Fritt oksygen ble tilført gradvis, og muliggjorde etter en milliard år de første formene for liv. 
Elisabeth Enerhaug, Institutt for teoretisk astrofysikk

Fingeravtrykk i rommet

Vet du hvor varm sola er? Spørsmålet er utgangspunktet for Elisabeths historie, som handler om hvordan man leter etter fingeravtrykk i rommet, hvordan man oppdaget et grunnstoff som ikke fantes og starten på et uløst astronomisk mysterium.

Anja Kohfeldt, Institutt for teknologisystemer
Romteknologi

Anja forsker på romteknologi. Hun forteller om hvordan man finner vann på månen, og dessuten om universitetets pågående satellittprosjekt.

Du møter:

Workshop

Velg 1:

Universets mørke sider

Euclid-romteleskopet vil utforske universets mysterier og kaste lys over mørk materie og energi, elementer som utgjør majoriteten av kosmos. Bli med på våre interaktive simuleringer for å forstå hvordan disse skjulte kreftene former universet.
OBS: Elevene må ha med seg laptop

Galaxy zoo: finn verdensrommets ukjente galakser

Har du lyst til å utforske deler av verdensrommet som aldri tidligere har blitt sett? På denne workshopen lærer du å skille mellom ulike galaksetyper og deres fysiske egenskaper. Etterpå får du hjelpe astronomer med å klassifisere galakser gjennom ekte bilder fra Dark Energy Camera Legacy Survey (DECaLS) på Victor Blanco, et monsterteleskop i Chile.​

OBS: Elevene må ha med seg laptop

Bli digital detektiv - en innføring i etisk hacking 

Institutt for informatikk inviterer elevene til å prøve seg som digitale detektiver. Vi bruker åpent tilgjengelig informasjon til å gi elevene en praktisk innføring i hvordan vi kan finne og bruke digitale spor. Vi snakker om mulige konsekvenser av sensitive personopplysninger som er tilgjengelig på nettet. Vi ønsker å utruste elevene med kunnskapen de trenger for å navigere trygt i det digitale landskapet. 

 

Workshopen begynner med en kort innføring i hva Open Source Intelligence (OSINT) er og hvordan vi bruker det i forskjellige sammenhenger som sikkerhetstjenester og journalistikk. Elevene lærer grunnleggende teknikker for å søke etter informasjon på internett, inkludert bruk av søkemotorer, sosiale medier og offentlige databaser. 

 

Hoveddelen av workshopen er en praktisk øvelse der elevene får bruke OSINT-metoder på foredragsholderen. Det er for å illustrere hvor mye personlig informasjon vi kan hente fra åpent tilgjengelige kilder, og for å demonstrere viktigheten av å være bevisst på sitt digitale fotavtrykk. Vi reflekterer rundt etiske hensyn og betydningen av å tenke kritisk om personvern i den digitale tidsalderen og hvordan elevene kan beskytte seg selv på nettet. 

​

Utstyr: Elevene bruker egne smarttelefoner. 

Avsløring av solas hemmeligheter

Utforsk solens kraft som solfysiker! I denne workshopen vil du lære om solens atmosfære, magnetiske aktivitet, solflekker og solstormer.
Du vil også få muligheten til å se på på Sola gjennom "HelioViewer" som er et verktøy for visualisering av bilder fra solobservatorier.
OBS: Elevene må ha med seg laptop

Mineraler for det grønne skiftet

Mineraler og metaller er viktige ressurser for det grønne skiftet, og for overgangen fra fossil til fornybar energi. Elevene lærer om det grønne skiftet og mineraler, med det kritiske mineralet titan som eksempel. Hør om de geologiske prosessene som fører til dannelsen av titan (plateteknonikk), og om ulempene ved utvinning av titan. Til slutt har vi en aktivitet der elevene skal finne argumenter for og imot utvinning av titan.

Vil du vite mer om titan (Ti)? Les her: https://www.periodesystemet.no/grunnstoffer/titan/ 

 

bottom of page