
Tema 1:
Hjertet og hjernen
Bli litt bedre kjent med to av våre viktigste organer: Slår hjertet litt fortere når du er forelska? Hva skjer egentlig når du får hjertebank? Trening er bra for hjernen, men går det an å erstatte løpeturen med en tablett? Møt professoren som ser på hva som skjer i hjernen når vi trener, for å finne ut om det går an å lage medisiner som etterligner denne effekten. Og hvorfor trenger vi egentlig å sove? Noen mener at søvn er viktig for hjernen. Hva kan en matematiker fortelle oss om det?
Jan Magnus Aronsen, Medisinsk fakultet
Hvorfor får du hjertebank?
Hjerteslag er nødvendig for liv hos mennesker, og hjertet slår kontinuerlig gjennom hele livet. Hva er det som gjør at hjertet slår? Og hvorfor kjenner man hjertebank når man er forelsket, er stresset eller har drukket for mye kaffe? Og hvordan oppstår hjerterytmeforstyrrelser som i verste fall kan lede til hjertestans? Hør om hvordan hjertet fungerer og hvordan balansen i hjertet endres ved mange tilstander i livet.
Martin Hornkjøl, stipendiat ved Matematisk institutt
Hjernerens
I løpet av dagen, mens hjernen jobber, bygger det seg opp avfallstoffer som kan være skadelige. Hvordan renser vi hjernen? Og hva har det med matematikk å gjøre? (Hvis dette høres komplisert ut, kan du kanskje sove litt på det.)
Cecilie Morland og Harald Stranger Mjønes, Farmasøytisk institutt
Hjernetrening
De fleste driver idrett eller fysisk aktivitet, enten fordi man synes det er gøy, fordi man vil se bra ut eller fordi det er bra for helsa. Men er det bare musklene og hjertet som blir friskere når man trener? Nei, faktisk ser det ut til at hjernen er det organet som påvirkes mest av trening, og at fysisk aktivitet er mer effektivt for å holde hjernen frisk enn såkalt «hjernetrim».
Du møter:
Workshop
Velg 1:
DNA-isolering: Biologi på skolelaboratoriet
Alle egenskapene våre har vi arvet fra mor og far, og det er DNA-molekylet som selve ”oppskriften” på mennesket. Men det er ikke bare mennesker som inneholder DNA. Alt levende har den samme måten å videreføre sine egenskaper på. På Skolelaboratoriet for biologi får du se DNA-molekylet ved å isolere det fra frukt!
På biologilaben får elevene isolere DNA fra frukt eller bær. De får ta med seg det ekstraherte DNA-et i egnede rør.
Sted: Skolelaboratoriet for biologi, rom 1252, Kristine Bonnevies hus
Fisk og forurensing
Ved oljeutslipp og forurensing i havet vil noen av stoffene tas opp i fisk, metaboliseres og skilles ut i galle. Ved å måle konsentrasjonen av slike metabolitter kan vi si noe om hvor mye olje fisken har vært utsatt for. Bli med å ta en galleprøve av fisk og måle konsentrasjoner av metabolitter.
Med Ketil Hylland, professor for akvatisk biologi og toksikologi
Sted: Kristine Bonnevies hus. Rom 4613 på onsdag, rom 4619 på torsdag.
Ut i vår hage: Omvisning i urtehagen
Hva spiste dinosaurene? Og hvordan dyrker du egentlig asparges? Professor Klaus Høiland tar deg med ut i Urtehagen vår, hvor du får lukte, kjenne og kanskje smake på noen av plantene vi forsker på. Avsluttes med en liten quiz.
Med professor Klaus Høiland, Institutt for biovitenskap
Sted: Urtehagen utenfor Kristine Bonnevies hus
På jakt etter eksoplaneter
Finnes det beboelige planeter utenfor vårt solsystem? Det er ingen enkel jobb å oppdage planeter rundt andre stjerner. Gjennom demonstrasjoner og praktiske øvelser vil du lære hvilke metoder astronomer bruker for å observere eksoplaneter, og lære om deres egenskaper. Etterpå får du oppdage nye planeter som kretser rundt andre stjerner i vår galakse.
Med Sven Wedemeyer, førsteamanuensis, Institutt for teoretisk astrofysikk
Sted: Kristine Bonnevies hus, PC-stue Hox 3205