top of page
ungforsk-bilde-solcelle.jpeg

Tema 3:

Hydrogen, solenergi og batterier som varer og varer

For at vi skal nå klimamålene, må vi kutte utslippene. Allerede fra 2025 skal alle nye personbiler være nullutslippskjøretøy, og i årene fremover skal både industri og annen transport elektrifiseres. Dette krever mye kraft! Så hva skal fremtidens biler gå på? Nytter det å få noe særlig energi fra sola her i det mørke nord? Er det hydrogen som er framtida? Og er det batterier vi nordmenn skal leve av når oljen tar slutt?

Anders Brennhagen, Senter for materialvitenskap og nanoteknologi 

Batterier: Norges nye industrieventyr

Stadig flere kjører elbil. Da er gode batterier viktige, og nå planlegger Norge å bygge fire gigastore batterifabrikker. Bli med på batterieventyret, og hør hvordan vi på UiO forsøker å finne ut hvordan batteriene kan bli billigere, tryggere og vare lengre.
Kristin Bergum, Senter for materialvitenskap og nanoteknologi

Solenergi i mørketidslandet?

Hvordan lager vi strøm fra solskinn? Fungerer egentlig solcellene på vinteren? Kan vi erstatte kull og gass med sol? Og hvor langt kan en bil med solceller på taket kjøre, med egenprodusert strøm?
Truls Norby, Kjemisk institutt
Hydrogen på tanken når du skal langt og tungt. Helt sikkert?
Hydrogenbiler får mer energi på tanken enn det du får med et vanlig elbil-batteri. Hydrogen er derfor best når du skal langt, eller når bilen – eller toget eller skipet – har tung last. Så hvorfor kjører ikke alle hydrogenbil? Hvor kommer hydrogenet fra, hvor rent og effektivt er det, og hvordan virker bilene? Og hvor sikkert er det?

Foredrag

Workshop

Velg 1:

Nanopartiklenes hemmelige liv

Nanopartikler kan brukes til uendelig mange ting. For eksempel til å generere lys med ulik farger. Nanopartiklene kan også ha en antibakteriell effekt, gi varme slik at kreftceller dør eller få kjemiske reaksjoner til å gå raskere. Her får du prøve å lage nanopartikler. Du får også studere partiklene i et elektronmikroskop, og få partiklene til å gi lys i ulike farger.

Sted: Kjemisk institutt, Blindern

Virtuell kjemilab

Noen ganger er det lettere å se enn å forstå kjemi. På denne stasjonen får du oppleve hva som gjør at atomene klynger seg sammen til molekyler, og at vi kan se strukturer og endringer i verden omkring oss. Dette er ikke lett å se med øyet, og kanskje heller ikke lett å forstå med formler og regning. Velkommen til virtual reality!

Sted: Kjemisk institutt, Blindern

Inneholder prøven narkotika

Når prøver skal analyseres på sykehus, hos KRIPOS eller på dopinglaboratoriet, er det viktig å bruke utstyr som gir riktige resultater. Her får du en innføring i væskekromatografi og massespektrometri, og vi skal analysere en ukjent prøve for å se om den inneholder narkotika.

Sted: Kjemisk institutt, Blindern

Galaxy Zoo: Finn verdensrommets ukjente galakser

Har du lyst til å utforske deler av verdensrommet som aldri tidligere har blitt sett? På denne workshopen lærer du å skille mellom ulike galaksetyper og deres fysiske egenskaper. Etterpå får du hjelpe astronomer med å klassifisere galakser gjennom ekte bilder fra Dark Energy Camera Legacy Survey (DECaLS) på Victor Blanco, et monsterteleskop i Chile.

Kok en komet

Kometer fungerer som tidskapsler. De inneholder informasjon om forholdene i det tidlige solsystemet. Vil du forstå hva de er, hvor de kommer fra, og deres innflytelse på jordens utvikling? I denne workshopen guider kjemikere og astronomer deg gjennom kjemiske reaksjoner og astronomisk kunnskap om hvordan du kan lage din egen komet.

Med: Elina Melteig

bottom of page