Tema 3:
Jakten på nye medisiner
Forskere innenfor mange fagområder jobber med medisiner. På temaforelesningen får elevene møte en biologi, en farmasøyt og en kjemiker, som alle jobber med temaer knyttet til helse.
Du møter:
Robin Aasegg Araya, Institutt for biovitenskap
Edderkoppgift som medisin
Synes du edderkopper er ekle? Robin forsker på giftige edderkopper. Hør hvordan han henter ut giften og undersøker om de kan brukes til å utvikle nye medisiner.
Mona Havik, Farmasøytisk institutt
Hjernen og trening
Trening er bra for hjernen. Dessverre er det ikke alle som kan trene, for eksempel på grunn av alder eller sykdom. Mona forsøker å finne ut hva som skjer i hjernen og i cellene våre når vi trener, for å se om det går an å utvikle medisiner som kan gi noen av de samme effektene.
Hanne Røberg-Larsen, Kjemisk institutt
Organoider: lab-dyrkede organer
Er det nødvendig med dyreforsøk for å utvikle nye medisiner? Hanne jobber med organoider, som er organer fra menneskeceller som er dyrket fram på laben og som kan være et effektivt alternativt til dyreforsøk. Hvis vi kan bruke dem til å utvikle nye legemidler og persontilpasset medisin, sparer vi mange dyreliv og får medisiner som er bedre tilpasset mennesker.
Workshop
Velg 1:
Antioksidanter på ville veier
Reklamen forteller ofte om sunne drikker fulle av antioksidanter. Men stemmer det? På legemiddellaboratoriet får elevene selv undersøke drikkevarer og komme til interessante konklusjoner.
DNA-isolering: biologi på skolelaboratoriet
Alle egenskapene våre har vi arvet fra mor og far, og det er DNA-molekylet som selve ”oppskriften” på mennesket. Men det er ikke bare mennesker som inneholder DNA. Alt levende har den samme måten å videreføre sine egenskaper på. På Skolelaboratoriet for biologi får du se DNA-molekylet ved å isolere det fra frukt!
På biologilaben får elevene isolere DNA fra frukt eller bær. De får ta med seg det ekstraherte DNA'et i egnede rør.
Alt du trenger å vite om CO2-fangst og -lagring
I denne workshopen innenfor fagområdene geologi, geofag og klima tar vi for oss CO2-fangst og lagring (CCS) som et tiltak for å motvirke klimaendringer.
Elevene lærer hvordan CO2 kan fanges fra CO2-intensiv industri, transporteres og lagres permanent under bakken, og dermed fjernes fra atmosfæren. På workshopen vil vi utføre et par eksperimenter for å demonstrere prinsippene bak CO2-lagring, og vi legger opp til deltagelse for elevene og diskusjon omkring eksperimentene.
Hav- og atmosfæresirkulasjon
Du vet sikkert at uten Golfstrømmen og vindene i atmosfæren, ville det vært altfor kaldt for oss mennesker å bo i Norge - og også alt for varmt å bo i land nær ekvator. Vi vil bruke enkle eksperimenter i vanntanker til å vise hvordan hav- og atmosfæresirkulasjonen transporterer varme mot kalde områder av planeten vår. Vi ser også på hvordan jordas rotasjon gjør denne varmetransporten litt vanskelig og hvordan naturen likevel finner en løsning.
Omvisning i Urtehagen
Det er ikke alltid at de peneste plantene er de mest interessante. Vi skal se på planter som er levende fossiler som dinosaurer beita på, hvordan vikingene fant ut at det var banesår når de kom hjem fra kamp, humle og ølplikt, og hvordan de gamle grekerne og romerne levde i ei giftig tid. Det avsluttes med en quiz. Omvisningen holdes av Klaus Høiland, professor og entusiast, som har vunnet en rekke priser for sin formidling, fra Brageprisen til Biologisk fagutvalgs pris for beste foreleser, som han er blitt tildelt en rekke ganger.