top of page
ungforsk-bilde-solcelle.jpeg

Tema 4:

Forskning for grønn omstilling 

Klimaendringene truer og naturen er under press. Møt en kjemiker, en fysiker og en biolog som alle forsker på hvordan vi kan gjøre verden mer bærekraftig. 

Du møter:

Vetle Johannes Larring, Kjemisk institutt
Batterier i det grønne skiftet

Hvordan skal vi få nok ren energi til å leve som vi gjør i dag uten å ødelegge planeten vår? Batterier vil være en viktig del av det grønne skiftet. Vetle ser på hvordan vi kan få batterier som er billigere, tryggere og som varer lengre.

Gulla Torvund, Fysisk institutt 
Er det mulig å resirkulere brukt atombrensel?

På grunn av klimakrisen og det stadig større behovet for strøm, er kjernekraft på ny blitt en del av diskusjonen om energiformer i verden. Mange bekymrer seg for atomavfallet som kommer ut i andre enden – men er det mulig å gjøre noe med det? Gulla forteller om hvordan vi kan resirkulere og gjenbruke plutonium fra brukt atombrensel.

Karoline Saubrekka, Institutt for biovitenskap

Arktis og naturens puslespill: jakten på en bærekraftig fremtid

Naturen er som et gigantisk puslespill, og for å sikre en bærekraftig fremtid må vi samle så mange brikker med kunnskap som mulig. I Arktis, hvor klimaendringene er mest dramatiske, studerer Karoline mikroalgene – knøttsmå, men kritiske brikker i økosystemet. Jo mer vi lærer om biodiversitet og samspill, desto tydeligere blir bildet av hvordan vi kan forvalte naturen riktig og beskytte planeten vår for fremtiden.

Workshop

Velg 1:

Eksperimenter med partikler, gass og trykk

Vi undersøker fenomener som er viktige for å utforske solsystemet vårt: Hvordan kan vi observere partikler som er mindre enn atomer, og kan slike partikler påvirke oss?
Hva skjer i et trykkammer, og hva brukes det til?

Kan naturen redde klimaet?

I asfaltjungelen kan man fort glemme hvor stor rolle naturen spiller i hverdagen vår. Den er grunnlaget for det meste vi mennesker foretar oss. Men hva er naturens rolle når det kommer til klimaendringer? Kan naturen være redningen? I denne workshopen skal elevene bli kjent med noen naturbaserte løsninger og de skal lage en plan for å takle ekstremvær rundt en ny attraksjon i Oslo. I løpet av økten skal vi også se om det finnes noen klare klimaprofitører og klimatapere i naturen.

Skinn og bein – hva hodeskaller forteller oss

Mange zoologiske samlinger har hyllemeter på hyllemeter med hodeskaller av forskjellige dyr. Hvorfor hodeskaller, og hva kan vi lære av tørre knokler av folk og fe? Bli med på en vandring i kranienes verden og se på logikken bak systematikk, anatomi og hjernens utvikling.

Kjemishow

Hva er kjemi og fysikk? Bli med på et energifylt vitenshow!
Dette er et alternativ til workshop, og vil ikke være hands-on. 

bottom of page