top of page
ungforsk-bilde-solcelle.jpeg

Tema 4:

Kan kunstig intelligens tenke og roboter spille musikk?

Hva er kunstig intelligens? Hvor smart er den egentlig? Og hvorfor er matematikk så viktig for at den skal virke? Det som er sikkert, er at kunstig intelligens krever store mengder informasjon. I vår egen hjerne behandler vi informasjon gjennom et samspill mellom nerveceller som er knyttet til hverandre i store nettverk. Hør hjerneforskeren som ser på hva kunstig intelligens kan lære av måten hjernen er satt sammen på. Og til slutt: Har du hørt om roboter som kan klappe takten til musikk? 

Alise Danielle Midtfjord, Matematisk institutt

Myten om kunstig intelligens

Hva er kunstig intelligens? Hva er kunstig intelligens i stand til å gjøre, og hva klarer den ikke når den prøver å etterligne vår naturlige intelligens? Vi går bak myten om kunstig intelligens for å forstå hvordan teknologien egentlig fungerer, og hvordan den blir laget.

Kyrre Glette, Institutt for informatikk​

Roboter som holder rytmen

Hvordan kan man programmere en robot til å holde rytmen, og hva kan man bruke den til? Kan man få en gruppe roboter til å spille synkronisert sammen, uten at de trenger en dirigent? Eller kan du ta med en robot hvis du mangler et medlem i bandet?

Marianne Fyhn, Institutt for biovitenskap
Hjernen og kunstig intelligens

Kan kunstig intelligens bli smartere hvis vi bygger den opp på samme måte som hjernen vår?

Du møter:

Workshop

Velg 1:

Kodeknekkeren

Koding og kryptografi er viktige for å sikre datasystemer og kommunikasjon. I dette opplegget får du prøve deg som kodeknekker. Laget ditt får en boks låst med kodehengelås. I tillegg får dere utstyr som må brukes for å finne frem til koden som åpner hengelåsen. Inne i denne boksen finner dere en ny boks med hengelås og nytt utstyr for å knekke denne koden osv. Det laget som først får låst opp den innerste boksen blir kodemestere og vinner en premie.

​

Sted: Rom 107 og Rom 108 i Niels Henrik Abels hus

Droneprogrammering

Hvordan få en drone til å fly av seg selv? Med en programmert rute så klart! I denne workshopen lærer du å blokkprogrammere, slik at du kan bestemme banen til en drone. Dere jobber på lag, og dronene dere programmerer skal konkurrere mot de andre dronene. Kom og få et inntrykk av hvordan det er å være student på Elektronikk, informatikk og teknologi studiet! Du trenger ingen erfaring med programmering fra før av. (PS: Det ryktes om litt snop underveis!)

​

Sted: Realfagsbiblioteket, Vilhelm Bjerknes' hus

Micro:Bit

Informasjon kommer.

Sted: IT-auditorium 3, Vilhelm Bjerknes’ hus

​

​

Bilrace

Bilrace: Kunstig Intelligens søker assistanse!

​

Kunstig intelligens klarer ikke å direkte påvirke verden vi lever i. For å gi dem denne muligheten, må det designes maskiner de kan kontrollere. Kombiner kreativitet og prototyping i dette bilracet. Her skal laget ditt designe og lage en motordrevet bil. Hjelp kunstig intelligens med å ta et steg nærmere å overta verden.

​

Bilene dere lager vil konkurrere mot hverandre. Lagene som lager den raskeste og den mest kreative bilen blir kåret vinnere.

​

Elevene trenger ikke erfaring i programmering, elektronikk eller mekanikk fra før av.

​

Sted: Realfagsbibliotekst, Vilhelm Bjerknes' hus

bottom of page